Aki már jobban beleásta magát bármelyik Windows rendszerbe, az talán tudja, hogyha a bejelentkező képernyőn 5-ször megnyomjuk egymás után a shift-et, akkor megnyílik egy ablak, ami a “beragadó billentyűk” névre van keresztelve. (A gamerek valószínűleg ezt kapcsolják ki először friss Windows telepítés után, marha idegesítő dolog.)

Nos, ennek az ablaknak a “megjelenítése” tulajdonképpen a sethc.exe nevű folyamat elindításával történik meg. Eddig (ha jól tudom, ez Windows XP-től működik már) viszont ha ezt a bizonyos sethc.exét módosítottuk egy telepítőlemez segítségével (mondjuk felülírtuk a Parancssor exéjével, a cmd.exével), akkor máris rendelkeztünk egy SYSTEM (értsd: korlátlan) jogokkal futó parancssorral, amiből természetesen nem jelent gondot a felhasználói fiókok jelszavának módosítása sem.

Valamelyik Windows 10 frissítéssel azonban “kikapcsolták” ezt a funkciót a bejelentkező képernyőn, tehát nyomhatod a shift-et, mint süket a csengőt, semmilyen ablak nem fog feljönni. Csakhogy más exéket is el lehet indítani, például a “Könnyű kezelés” ikonra és a Nagyítóra kattintva a Magnify.exe nyílik meg. Ugyanúgy cserélhető, mint a fentebb említett sethc a parancssorra, vagy bármilyen egyéb programra.

Jó, mondhatjuk, hogy kitett magáért a Microsoft, mert még a Defender is detektálja a módosított rendszerfájlokat, emiatt nem engedi őket elindítani.

Megoldás: telepítőlemezen keresztül át kell nevezni a “C:\ProgramData\Microsoft\Windows Defender” és a “C:\Program Files\Windows Defender”mappát mondjuk “Windows szartseér”-re, és innentől kvázi kinyírjuk a defendert, szabadon futtatható a Nagyító, ami igazából parancssor.

Hamarosan érkezik az általam készített nagyszerű és zseniális Windows Helyreállító Lemez, amivel ezek a különböző fájlcserék egy gombnyomásra elvégezhetőek lesznek, így bármilyen jelszóval levédett gépbe könnyedén “be lehet majd hatolni” – természetesen a saját gépedre gondolok, ha mondjuk elfelejted a jelszavad, véletlenül sem a barátnő/főnök/tanár gépére ;).

Azt, hogy Microsoft-fiók esetén is működik-e ez a funkció, még nem teszteltem, de szerintem igen.

Frissítés [2020. 04. 03.]: Úgy néz ki, a legújabb Win 10-ben (1909) megint gányoltak valamit, amiért nem megy. Úgyhogy ennek megfelelően a Windows Helyreállító Lemezben is modernizálva lesz a “rendszergazdai jogosultság megszerzése” menüpont.

Frissítés [2020. 06. 02.]: Frissítettem a Helyreállító Lemezt, mostmár a legfrissebb Win 10-el is gond nélkül megy.

Kijavította a Microsoft a 15 éves biztonsági hibát a Windows-ban, de mégsem

Szólj hozzá!

10000
Free Web Hosting