Adott egy (Sajnála)Toshiba laptop. Szegény 13 éve, a megvétele napján sem volt valami izmos, gyárilag Windows Vistával érkezett. Specifikációk (köszi Árukereső, hogy 13 évre visszamenőleg megjegyzed):

  • CPU : 1,73GHz (533MHz FSB) Intel Dual Core T2080 Processzor 1MB L2
  • RAM : 2x512MB DDR-II (667MHz), max. 2GB-ig
  • HDD : 120GB 5400RPM SATA
  • VGA : Intel 943GML integrált

Szóval beláthatjuk, hogy egy ilyen gép ma szinte teljesen használhatatlan, mégis éppen ezen írom a cikket, és a legnagyobb problémám nem a sebességgel, hanem a nem túl nagy méretű billentyűzettel van.

És hogyan lehetséges ez? A Chrome OS-re épülő CloudReady operációs rendszerrel.

Telepítéssel nem untatlak titeket, mert next-next-finish stílusú. Van 32 és 64 bites verzió is, de előbbit már pár hónapja nem frissítik, erre a laptopra viszont csak ez a verzió jött szóba, mert a processzor nem támogatja a 64 bites rendszereket.

Minden hardvert felismert, kivéve a Wi-Fi adaptert, de az már Windows alatt is szórakozott, szóval gyorsan kicseréltem, így már tökéletesen működik. 13 éves laptopnál elnézünk egy nem működő adaptert.

Ennyi az egész rendszer.

Alapból egy fájlkezelőt meg egy Chrome-ot kapunk, de további alkalmazások is letölthetőek hozzá az áruházban, nagyon korlátozott számban. Mivel a laptop nálam alapból TV okosítóként funkcionál, így tulajdonképpen semmire nem volt szükségem, csak egy “File System for Windows” alkalmazásra, mert gyárilag valamiért nem akarta látni az itthoni fájlszervert.

És tulajdonképpen mit is tudunk csinálni ezzel a rendszerrel? Böngészni, e-mailezni, dokumentumokat szerkeszteni, filmet nézni, szóval tulajdonképpen mindent a szoftverfejlesztésen és a játékon kívül. Tárhelynek a Google Drive-ot használod, mindenhova a Google fiókoddal tudsz bejelentkezni.

Teljesen jogos a kérdés, hogy akkor miért nem rakok fel inkább egy Linuxot/Windows XP-t/7-et/8.1 Industry Pro-t, és erre az a válaszom, hogy felraktam. A rendszerek egészen tűrhetően használhatóak voltak (főleg a Linuxnál (Devuan/XFCE) és a 8.1-nél), de onnantól kezdve, hogy fel akartam menni az internetre (Chrome vagy Firefox), iszonyatosan belassult a böngészés a háttérben futó folyamatok miatt. A CloudReady-nél viszont nincsenek háttérfolyamatok, mert gyakorlatilag az egész rendszer egyetlen böngészőből áll.

Szóval ez a CloudReady képes lehet újraéleszteni a már teljesen használhatatlannak hitt, nagyon gyenge hardveredet, és kapsz egy nagyon korlátozottan használható másodlagos gépet, amin alapfeladatokat el tudsz végezni. Kiváltani a rendes rendszereket (Windows, Linux) viszont egyáltalán nem tudja.

Akkor lehet érdemes kipróbálni, hogyha olyan gyenge hardverről van szó, ami már mai “rendes” rendszereket nem képes élvezhetően futtatni, de mégis akarunk kezdeni valamit vele (műhelybe, kisszobába, de ha laptop, akkor még utazós-filmnézős gépnek is).

Chrome OS / CloudReady: mikor tényleg csak egy böngésző kell

Szólj hozzá!

10000
Free Web Hosting